Krém z červené čočky s adžikou

20.7.2017 0 Comments

  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • půl pórku
  • 250 g červené čočky
  • lžíce ghí (nebo másla)
  • 1,5 lžičky kari
  • 1/4 lžičky sušeného zázvoru
  • 3 lžičky adžiky
  • sůl
  • hladkolistá petrželka
  • vajíčka na ztracená vejce
  • lžíce octa

Na ghí osmažíme na kostičky nakrájenou cibulku do lehce růžového nádechu, přidáme kari a zázvor a necháme provonět. Vsypeme čočku a zalijeme vodou tak, aby byla „na palec“ nad čočku. Přidáme očištěnou zeleninu a vaříme, dokud není čočka měkká. Zeleninu vyjmeme a uvařenou mrkev nakrájíme a vhodíme zpět. Rozmixujeme na krém (v této fázi odebírám Jiříčkovi), přidáme podle chuti adžiku (mám ráda pikantní, tak jsem dala 3 plné lžičky), dosolíme a vhodíme velkou hrst posekané petrželky.

Do uvařené polévky můžeme přidat ztracené vejce:

Přivedeme v hrnci vodu k bodu varu, přidáme lžíci octa, stáhneme plamen, aby voda pouze jemně probublávala, ale nevařila se a lžící uděláme vír do kterého vlijeme vejce rozklepnuté ve skleničce. Po třech minutách máme vejce hotové.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *