Na těsto:
- 100 g hladké špaldové mouky
- 200 g celozrnné mouky
- 2 vejce
- 3 lžíce vlažné vody
- 2 lžíce octa
- 60 g bílého jogurtu
- Špetka soli
Na náplň:
- 3 jablka
- 2 hrušky
- Rozinky
- Mandlové lupínky
- Jablečná vláknina
- Skořice
Podle potřeby:
- Mouka na vál
- 1 vajíčko
Všechny suroviny na těsto zpracujeme a necháme chvilku odpočinout. Mezitím si olpoupeme a na větší kousky nakrájíme jablka a hrušky.
Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Na vál nasypeme podle potřeby mouku a jednu polovinu vyválíme na tenký plát, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Těsto je krásně pružné a netrhá se.
Na plechu ho posypeme jablečnou vlákninou, polovinou jablk a hrušek, podle chuti přihodíme rozinky a plátky mandlí a na závěr zasypeme skořicí. Závin zatočíme, dáme spojem dolů a kraje pořádně zamáčkneme. Nakonec potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 180 stupňů cca 20 minut, dokud nezačne zlátnout.
Postup opakujeme i s druhou polovinou.