Pečivo | Sladké

Špaldová vánočka

19.12.2017

Bojíte se pustit do vlastí vánočky? Není žádný důvod, vánočka není věda a podle mého fotopostupu ji určitě zvládnete upéct sami.

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 125 g másla
  • 100 g cukru Muscovado
  • 2 žloutky
  • dřeň z půlky vanilkového lusku
  • 50 g droždí
  • půl lžíce soli
  • cca 1,5 dcl vlažného mléka
  • rozinky a slunečnice nebo mandle podle chuti
  • 1 vajíčko na potření

 

Nejprve si smícháme dřeň z vanilkového lusku s přírodním cukrem Muscovado a dáme si lžičku stranou.

Máslo, cukr a žloutky utřeme do světlé pěny.

Odvážíme si mouky a doprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru, co jsme si dali bokem a zalijeme trochou vlažného (ne horkého) mléka. Vidličkou uděláme kašičku a zasypeme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Po chvilce začně nabývat na objemu (můžeme i pozorovat jak roste). Trvá to cca 10 – 15 minut až je kvásek několikanásobný.

Do vyšlehané pěny vysypeme mouku i s kváskem, přidáme sůl, rozinky a slunečnici nebo posekané mandle. Začneme zadělávat těsto a opatrně přiléváme mléko, nemusíme spotřebovat vše, přiléváme pouze tak, abychom těsto neutopili a zůstalo krásně vláčné a nelepivé.

Když je těsto hotové, přikryjeme ho v míse a necháme kynout. Trvá to poměrně dlouho, minimálně 3 – 4 hodiny. Klidně si těsto můžeme zadělat ráno a vánočku uplést večer. Během kynutí můžeme těsto ještě jednou promíchat, ale není to nutné, já to kolikrát nestihnu a vánočka je vždy povedená.

Těsto si na vále rozdělíme na 10 stejných dílů. Z každého dílu vyválíme hada a ty si následně rozdělíme na 5, 3 a 2 a pustíme se do pletení.

 

Z pěti hadů upleteme spodní díl: Rozdělíme si je na 3 a 2, vždy vezmeme krajní ze tří a dáme ho doprostřed. Tím nám vzniknou na straně, kde byly 2 díly, tři. A opět postup opakujeme, tam kde jsou 3 díly (tedy na druhé straně), dáme krajní doprostřed.

 

Když dopleteme nakonec, vezmeme cop a otočíme ho spodem nahoru a nedopleteným koncem k sobě a pokračujeme stejným způsobem.

Když máme hotovo, pořádně zamáčkeneme konce k sobě a dáme stranou. Pustíme se do prostředního copu. Na něj potřebujeme 3 hady, ze kterých upletem klasický cop. Levý na střed, pravý na střed, levý na střed…

Opět dáme stranou a z posledních dvou si umotáme jenom řetízek.

Vezmeme si spodní díl z 5 a hřbetem ruky do něj uděláme žlábek (nebojíme se pořádně zatlačit) a vložíme do něj cop ze 3 dílů.

Postup opakujeme i na druhém patře a vložíme do vzniklého důlku řetízek ze 2.

Vánočku si přendáme na plech s pečicím papírem, urovnáme ji, spoje na koncích pořádně zatlačíme, schováme pod vánočku a necháme ještě aspoň 30 minut dokynout.

Před vložením do trouby pořádně pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme slunečnicí nebo mandlemi, podle toho, co jsme použili.

Pečeme na 180 stupňů 45 minut – 1 hod. Pokud se Vám zdá, že se vánočka připaluje zeshora, tak ji přikryjte druhým plechem.

Jestli se bojíte, že i přes pořádné dělání žlábku vánočka sjede, tak si ji můžete upevnit napícháním špějlí, které po upečení ihned vytáhnete.

Nemáte-li rádi celozrnnou mouku, použijte pouze bílou, nejlépe půl hladká a půl polohrubá.

Only registered users can comment.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *