Velikonoční jidáše

29.3.2018 0 Comments

Na těsto:

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 70 g másla pokojové teploty
  • 80 g přírodního cukru Muscovado
  • 2 žloutky
  • 25 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • Půl lžičky soli
  • Špetka sušené citronové kůry

Na dohotovení:

  • 1 vejce + 2 lžíce vody
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

 

Do mouky si uděláme důlek, rozdrobíme droždí a zasypeme asi lžičkou cukru. Zalijeme trochou mléka, vidličkou zamícháme a ze vzniklé kašičky, kterou ještě lehce poprášíme moukou, necháme vzejít kvásek, trvá to cca 10 minut.

Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme lesklé a nelepivé těsto. Na teplém místě ho necháme hodinu zdvojnásobit svůj objem.

Rozdělíme si ho na 22 stejných dílů, ty vyválíme na tenké nudličky a stočíme do do různých tvarů. Jidáše potřeme rozšlehaným vejcem s vodou a necháme 15 minut ještě kynout. Vložíme do trouby na 190 stupňů a pečeme 15 minut, dokud nezezlátnou. (Já na poslední 3 minutky zapínám horkovzduch.)

Po vytažení z trouby je ihned potřeme medovou směsí. Tu si připravíme tak, že rozpustíme med a do horkého medu vmícháme a necháme rozpustit máslo.

Necháme úplně vychladnout a můžeme se do nich pustit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *