Tenhle kynutý koláč nás doma naprosto uchvátil.
Na 1 velký plech budeme potřebovat:
- 100 g čirokové mouky
- 200 g hladké špaldové mouky
- 50 g cukru Muscovado
- 50 g sádla
- 5 g sušeného droždí
- 200 ml ovesného mléka
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- Mísa vypeckovaných švestek
Na drobenku:
- 2 lžíce tekutého medu
- 4 lžíce jemných ovesných vloček
- 2 lžíce slunečnicových semínek
Obě mouky promícháme a uděláme doprostřed důlek. Vsypeme do něj droždí, trochu cukru a pár lžic vlažného ovesného mléka.. Zamícháme, lehce posypeme moukou a necháme vzejít kvásek. Vedle kvásku dáme ostatní suroviny, mimo mléka, které přiléváme postupně, a vypracujeme těsto.
Hotové těsto dáme na hodinu kynout na teplé místo.
Po té ho rozprostřeme na plech, poklademe vypeckovanými švestkami slupkou dolů a necháme ještě asi 10 minut kynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 190 stupňů a v míse smícháme vše na drobenku, kterou posypeme připravený koláč. Pečeme cca 35 minut.